Kasteel te koop Dordogne Frankrijk – Château de Clérans Bergerac

Kasteel te koop in de Dordogne (Aquitaine) Frankrijk in Clérans dichtbij Bergerac. Het Château de Clérans werd door top vormgever Joris van Grinsven met liefde gerestaureerd.

Castle Château de Clérans Bergerac

‘Rijdend over de D36 zie je plotseling de enorme toren opdoemen‘

Het ‘Château de Clérans’(XIe / XIIIe eeuw) is een unieke, historische plek en vormt het centrum van het dorpje Cause de Clérans in de buurt van Bergerac. Heel rustig gelegen en toch maar 15 auto minuten van het vliegveld en alle andere voorzieningen. De gerestaureerde ruïne van de 30 meter hoge oudste middeleeuwse verdedigingstoren van Aquitaine, de muren van het oorspronkelijke château, de ontvangsthal en de kapel vormen samen een burcht, omringen de tuin en kijken uit over het dorpje.

De kapel is verbouwd tot comfortabel woonhuis met 3 compacte slaapkamers en twee badkamers.

Dit bekende monument historique is een perfecte plaats om privé te gebruiken en/of om te exploiteren voor exclusieve feesten, tentoonstellingen, concerten, foto shoots. Reportages over het Château de Clérans zijn gepubliceerd in tijdschriften over de hele wereld.

Met veel plezier en inzet heb ik me de afgelopen jaren bezig gehouden met het laten consolideren en restaureren van alle muren, de ontvangsthal en de kapel. Deze bijzondere plek is klaar voor een volgende honderd jaar en vraagt weinig onderhoud.

Tijd voor iets nieuws

Om persoonlijke redenen heb ik besloten op zoek te gaan naar een nieuwe ‘Châtelain de Clérans’ en deze magische plek te koop aan te bieden.

Meer informatie

Als u serieus geïnteresseerd bent kunt u contact opnemen via : seigneursdeclerans@orange.fr
tel : +33 553 573 376 of +33 615 512 071
Joris van Grinsven

Wordt u de toekomstige kasteelheer op Château de Clérans? Dit magnifieke kasteel is te koop!

  • Het kasteel is gelegen in Cause de Clérans nabij Bergerac op 15 minuten van de luchthaven

  • De gerestaureerde burcht (11de/12de eeuw) biedt de oudste verdedigingstoren van de Dordogne/Acquitaine

  • Middeleeuwse ontvangsthal (kan nog worden omgebouwd naar appartement)

  • In de kapel is het woongedeelte van het kasteel met 3 slaapkamers, 2 badkamers

  • Middeleeuws kasteel met 3000 vierkante meter grond

  • Ingericht door de bekend interieur designer Joris van Grinsven

  • Met liefde en aandacht gerestaureerd

  • Inrichting kan worden overgenomen

Prijs € 850.000

Overzichtskaart Chateau De Clerans Bergerac Dordogne
Kasteel Dordogne te koop - Layout
Kasteel Dordogne te koop - Layout
Kasteel Dordogne te koop - Layout
Kasteel Dordogne te koop - Layout
Kasteel Dordogne te koop - Layout

LOCATIE CHATEAU DE CLERANS – DORDOGNE – AQUITAINE

Geschiedenis van dit bijzondere kasteel

De Dordogne (Acquitaine) is een regio die bekend is vanwege zijn vele kastelen. Château de Clérans is een van de oudste en zeldzaamste kastelen met een intrigerende geschiedenis. Het werd gebouwd in de 11e eeuw in de traditionele Aquitaine-configuratie, op de top van een heuvel met een klein dorp dat hieronder is gegroepeerd. Een deel van het wachthuis dateert uit de 9e eeuw en is een bewijs van vroegere structuren. De locatie op de kruising van een middeleeuws kruispunt heeft bijgedragen aan het strategisch belang en het lot. Toen Raymond, Graaf van Turenne, terugkeerde van de Eerste Kruistocht in 1100, verbrandde hij het kasteel en de stad.  Het kasteel en het wachthuis werden niet lang daarna herbouwd, met de toevoeging van een grote Romeinse toren. De macht en het prestige van Clérans groeide: de heren waren krijgsheren die grote eigendommen en tientallen parochies beheersten tussen de rivieren Dordogne en Louyre. Ze plunderden en verwoesten de rijke valleien van de Perigord.

 

Kasteel Dordogne Frankrijk Renovatieproject

Het Château de Clérans was een van de vele kasteel complexen die steunpilaren waren van het feodale systeem in de middeleeuwen, waarvan helaas weinig zijn overgebleven. Vandaag de dag staat het kasteel centraal in het dorpsleven vanwege de inzet van Joris van Grinsven – de huidige eigenaar. Het is een populaire bestemming op de Open Monumentendagen in de Périgord met meer dan 10.000 bezoekers in de afgelopen tien jaar, een populariteit die werd ondersteund door de voortzetting en restauratie en de status als een groot nationaal monument.

Het was een tijd van politieke intriges, conflicten en oorlogen, waarbij een beroemde middeleeuwse troubadour, Bertran van Born over Clérans schreef. In 1260 werd de vierkante toren herbouwd en verdubbelde de grootte tot de huidige hoogte van 30 meter, een enorm project op dat moment. Maar het was een strategische fout die het lot van het kasteel bezegelde. Vierkante torens waren overbodig geworden door de ronde toren die in gebruik waren genomen die meer effectief waren voor het gebruik van de katapult en geweervuur. Dit alleen al bracht het verval en de val van het kasteel teweeg. Uit verslagen blijkt dat er in 1287 dertien mede-heren van Clerans waren die vazallen waren van de graaf van Guyenne, die ook de koning van Engeland was.

De Honderdjarige Oorlog bracht meer chaos en het kasteel werd dan weer door Franse dan weer door de Britten overheerst. Een Britse koning, Hendrik III, gaf Clérans aan de nieuwkomer Lalinde. Later kwam het onder bewind van de heren van Limeuil, vazallen van de graaf van Turenne, die in drie eeuwen de het kasteel bewoonden. In 1453, na een gevecht van drie maanden werd Clérans weer Frans. In het kasteelpark werden nieuwe gebouwen neergezet en door de bezetting van de Calvinisten werd Clérans een protestantse gemeenschap. Na het spelen van een beslissende rol in de middeleeuwse geschiedenis van de Perigord, werd het kasteel aan de zijlijn geplaatst. Het was ruim 100 jaar eigendom van de baronnen van Biron en daarna van de Augeard familie tot aan de revolutie waarin ze gedwongen werden te emigreren. Tot 1938 werd het kasteel gebruikt als groeve.

Joris van Grinsven restaureerde het kasteel met zorg en liefde voor de historie. Nu is dit kasteel te koop in de Dordogne – door de grondige renovaties heeft u geen onderhoud de komende jaren en kunt u genieten als een echte kasteelheer in Frankrijk.

Kasteel Dordogne Frankrijk Renovatieproject